Deze 9 oude gewoontes kosten je veel energie

Duurzaam omgaan met energie is niet alleen hip, maar ook noodzakelijk. Eerst en vooral om de planeet mooier te maken voor de toekomstige generatie, maar zeker ook om te besparen op je huidige energiefactuur. Door simpelweg een paar oude gewoontes af te leren, ben je al goed op weg.

1. Verloren warmte

Laat je de verwarming draaien als niemand thuis is? Dat kost je een flinke duit. Als je de thermostaat op 15 graden zet wanneer de kinderen op school zijn en je zelf op het werk bent, bespaar je jaarlijks zo’n 160 euro. En als je wél thuis bent, is het voor niets nodig om de temperatuur in te stellen op 21 graden. Zet je thermostaat gerust een graad lager. Zo bespaar je op een jaar tijd al snel 5 procent op je verwarmingskosten.

2.  Stromend water

Laat je het water lopen tot het warm is vooraleer je onder de douche kruipt? Of stroom het water gulzig uit de kraan wanneer je je tandenpoetst? Dan verspil je heel wat (warm) water. Door de kraan tijdig dicht te draaien, kun je zo’n 15 procent besparen op warm water, en dus ook op je energiefactuur. Heb je niet zo snel warm water in je douche? Vang de eerste liters water dan op in een emmer, daarmee kan je nadien je kamerplanten water geven. Win-win!

3. Bye, bye stand-by

Iedereen doet het: de computer in sluimerstand laten staan, de televisie of decoder niet helemaal uitschakelen, de gsm-lader in het stopcontact laten zitten. Elk huishouden telt maar liefst 15 tot 50 apparaten die op stand-by staan. Maar wist je dat de waakstand van die toestellen goed is voor 7 tot 18 procent van je jaarlijks energieverbruik? Dat meldt Energids.  Je kunt dus flink wat energie en geld besparen door je apparaten volledig uit te schakelen. En je moet niet eens élke stekker uit het stopcontact trekken. Met een stekkerdoos met een aan/uitknop zet je al je toestellen in één keer uit.

TIP: Als 2,5 miljoen gezinnen het sluipverbruik van hun tv-decoder aan banden leggen, besparen we samen 212 miljoen kWh of 42,5 miljoen euro op jaarbasis.

Bron: Energiesparen.be

4. De vergeten lichtknop

Het is snel gebeurd: je gaat van de slaapkamer naar de keuken en je vergeet het licht te doven. Vooral in de keuken, de badkamer, de slaapkamer en de leefruimte blijft het licht vaak onnodig branden. En dat kost een gemiddeld Belgisch gezin volgens MijnEnergie.be jaarlijks ongeveer 100 euro. ‘Kamer uit, licht uit’ is je nieuwe motto. Motiveer je gezinsleden om mee te doen door een energiespaarpot te gebruiken. Wie het licht laat branden, stopt er 50 cent in. Met de opbrengst maken jullie één keer per jaar een leuke gezinsuitstap.

Deze 9 oude gewoontes kosten je veel energie

5. Kleine wasjes, grote wasjes

Wist je dat de temperatuur waarop je je kleding wast een grote impact heeft op je energiefactuur? Handdoeken, ondergoed en beddengoed was je uiteraard op hoge temperaturen, maar voor kleding is dat helemaal niet nodig. Op 30 graden zijn je kleren even proper als wanneer je op 60 graden wast. Door de gemiddelde temperatuur met 30 graden te verminderen, bespaar je jaarlijks ongeveer 11 procent energie. En de droogkast? Die gebruik je maar beter alleen in noodgevallen. Als je bijvoorbeeld heel veel was hebt of wanneer het buiten pijpenstelen regent.

6. Een diepvries vol ijs

Je diepvries ijsvrij maken is een vervelende klus. Toch maak je er best regelmatig werk van want het kan je tot 10 dagen elektriciteit besparen. Zet simpelweg een reminder in je agenda om de drie maanden. Zo valt de klus erg goed mee en vergeet je het niet!

7. De kookplaten laten gloeien

Natuurlijk wil je niet dat je eten al koud is nog voor het op tafel staat, maar daarvoor hoef je je kookplaten echt niet laten te branden tot het laatste moment. Verlaag je vuur als je bereiding warm genoeg is en zet het een paar minuten voor etenstijd af. Nog een tip: zet altijd een deksel op je pot. Doe je dat niet? Dan kost dat tot 60 procent méér energie.

8. Strijk minder

Vind je strijken niet zo leuk? Prop je wasmachine dan niet te vol en hang je was meteen op als de wasmachine piept. Als je je broeken, truien en T-shirts dadelijk opvouwt, is strijken bijna helemaal overbodig. Bovendien bespaar je niet alleen geld (een uur strijken verbruikt al snel 1,5 tot 2 kWh), je krijgt er ook extra vrije tijd bovenop!

9. Maak het extra sfeervol

Naast het afleren van oude gewoontes is het ook een goed idee om plaats te maken voor nieuwe gewoontes. Organiseer bijvoorbeeld een avond per week een ‘energiezuinige vrijdag’. Laptops, tv’s en andere schermen gaan uit. Net zoals de verlichting. Maak het gezellig met verschillende kaarsjes in huis en geniet van de kleine dingen: een gezellige babbel, een gezelschapsspel, een spannend boek … Zo wordt energie besparen zelfs gezellig.

Als je al het bovenstaande bij elkaar optelt, bespaar je tientallen euro’s per jaar. Wil je nog meer energie besparen in huis? Met een paar slimme trucs en investeringen tover je je huis om in een duurzame, energiezuinige woning.  

elektriciteit aardgas energie Luminus

Benieuwd hoeveel je thuis nog kan besparen op je energiekosten?
Doe de test en ontdek de geschikte oplossingen voor je woning.

Bereken je besparing